Siirry sisältöön

Inna Rokosa: Kunnan rooli nuorten tukemisessa – Osallistumisen avaimet ovat nuorten tavoitettavissa

Tampereen kaupunginhallituksen jäsen Inna Rokosa tietää, että nuorten vaikuttamismahdollisuudet ovat olemassa, mutta monelle ne voivat tuntua kaukaisilta ja etäisiltä. Hänen mukaansa nuoria tulisi rohkaista osallistumaan ja käyttämään ääntään.

Tampereen kaupungin valtuutettu, Inna Rokosa, nostaa esiin, että nuorilla on useita tapoja vaikuttaa Tampereen alueella. Yksi konkreettisimmista keinoista on osallistuva budjetointi, jossa asukkaat voivat ehdottaa ja päättää, mihin kaupungin varoja käytetään. Lisäksi nuorisovaltuusto toimii aktiivisesti, ja sen edustajilla on puheenvuoro kaupunginvaltuuston kokouksissa.

− Nuorisovaltuusto on tärkeä, mutta haasteena on, että kaksi edustajaa ei voi kantaa koko nuorten äänien kirjoa. Tarvitsemme lisää tapoja tavoittaa erityisesti ne nuoret, jotka eivät ole äänessä, Rokosa pohtii.

Vaikka osallistumismahdollisuuksia on, Rokosa ymmärtää, että monille nuorille politiikka ja vaikuttaminen voivat tuntua etäisiltä.

− Itse kuulin nuorisovaltuustosta vasta lukiossa, eikä se silloin tuntunut relevantilta, hän kertoo.

Hän uskoo, että monella nuorella on sama kokemus: politiikka ja vaikuttaminen jäävät kaukaisiksi, jos kotona ei keskustella yhteiskunnallisista asioista tai jos ympäristö ei tue aktiivisuutta.

Nuoret mukaan päätöksentekoon – kadulla ja kokoushuoneissa tai somessa

Rokosa painottaa, että nuorten osallistaminen ei saisi tapahtua vain virallisissa ympäristöissä, kuten kokoushuoneissa tai seminaareissa:

− Pitäisi kohdata nuoria kaikkialla – kadulla, nuorisotaloilla, harrastuksissa. Erityisesti niiden nuorten, jotka eivät heti nosta kättään ja puhu, pitäisi saada tilaa ja rohkaisua.

Yksi tapa, jolla nuoret voivat vaikuttaa suoraan, on yhteydenotto päättäjiin.

− Moni ei tiedä, että poliitikoille voi lähettää suoraan viestejä – ja niitä myös kuunnellaan. Tai itse annan suurta painoarvoa niille nuorilta tulleille viesteille, joita saan. Niitä ei tule paljon, mutta siksi ne ovat erityisen merkityksellisiä, Rokosa kertoo.

Nuoret ja työelämä – tukea ja rohkaisua

Lopuksi Rokosa haluaa lähettää erityisen viestin niille nuorille, joilla on vaikeuksia löytää paikka työelämässä:

− Monet nuoret kamppailevat itseluottamuksen kanssa. On tärkeää muistaa, että on olemassa paljon aikuisia, jotka haluavat tukea ja auttaa. Vaikka vastaan tulee ihmisiä, jotka lannistavat, täytyy uskoa omaan tekemiseen ja hakeutua sellaisten ihmisten seuraan, jotka kannustavat.

Hän painottaa, että itsensä ympäröiminen positiivisilla vaikutteilla ja tukevilla ihmisillä voikin auttaa nuoria löytämään omat polkunsa.

− Oman tekemisen uskominen on tärkeää ja ympärilleen kannattaa etsiä ihmisiä, jotka vahvistavat sitä uskoa, Rokosa sanoo hymyillen.

Artikkeli on toinen osa kolmiosaista juttusarjaa, joka käsittelee sitä, miten mielen hyvinvointi ja työelämä kietoutuvat yhteen nuorten elämässä. Juttusarjan materiaali on koottu Viinikkafesteissä, joka oli Silta-valmennusyhdistyksen yhdessä Mielihyvin Duunissa -hankkeen kanssa järjestämä tapahtuma Tampereella 9. lokakuuta.

Lue sarjan ensimmäinen artikkeli täällä.