Siirry sisältöön

Meistä jokainen voi olla ratkaisemassa mielenterveyskriisiä

Kädet ottavat kiinni toisistaan. Teksti: Arvostava välittäminen ei maksa ja se kannattaa.
Mielihyvin duunissa -hankkeen asiantuntijat Jaana Toikkanen ja Reija Paananen kirjoittivat Helsingin Sanomissa (9.6.) julkaistussa mielipidekirjoituksessaan arvostavan välittämisen merkityksestä.

Yhteiskunnassamme on käynnissä laaja mielenterveyskriisi. Yhä nuoremmat ahdistuvat ja uupuvat opinnoissa ja työelämässä. Erityisesti nuorten mielenterveyssyistä johtuva työkyvyttömyys on hälyttävän suurta.

Helsingin Sanomien Vieraskynä-kirjoituksessa työeläkeyhtiön asiantuntijat kirjoittivat, että työkyvyttömyyseläkkeiden hylkäykset ovat lisääntyneet merkittävästi, mikä kertoo siitä, että hakijoilla on yhä työkykyä jäljellä (HS 27.5.). Olisikin tärkeää saada tämä työkyky käyttöön ja myös kasvatettua sitä.

Meistä jokainen voi osaltaan ratkaista mielenterveyskriisiä. Hyvinvoinnin mahdollistamiseksi tarvitsemme yksilön hoitamiseen ja vastuuseen keskittymisen sijaan jaettua yhteisöjen vastuuta ja rakenteiden muutosta. Aina ei tarvita mielenterveystyön ammattilaisuutta.

Nuoren minäpystyvyyttä ja osallisuutta voidaan vahvistaa arjen välittämisellä, jossa kohtaamme, kuuntelemme ja kannustamme. Osoitamme kiinnostusta, ratkaisemme yhdessä pulmia, annamme tilaa kasvaa ja kokeilla sekä huomaamme hyvän. Arvostamme jokaista.

Psykologisen turvan kokemus on erityisen tärkeä ensimmäistä kertaa työelämään siirtyville nuorille. Heidän mielen hyvinvointinsa tukemisessa tulisikin hyödyntää tarjolla olevat maksuttomat keinot ja työkalut. Nuoret arvostavat työelämässä rahaa enemmän arvojensa toteutumista, työyhteisön toimivuutta ja työantajan tukea hyvinvointiinsa. Etenkin työvoimapulasta kärsivien sote- ja palvelualojen – paljon nuoria työllistävien työnantajien – kannattaisi edistää näitä myös veto- ja pitovoimatekijöinä.

Jos mielenterveyden ongelmiin liittyvät kustannukset voitaisiin Suomessa puolittaa, Suomen Ekonomien mukaan sillä ratkaistaisiin kestävyysvajeemme. Hyvinvointia vahvistamalla voi lisätä tuottavuutta ja samalla rakentaa sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävää työelämää meille kaikille. Arvostava välittäminen ei maksa, ja se kannattaa.

Jaana Toikkanen
filosofian tohtori, erityisasiantuntija

Reija Paananen
sosiaalilääketieteen dosentti, erityisasiantuntija

Mielihyvin duunissa -hanke, Diakonia-ammattikorkeakoulu

Kirjoitus on julkaistu alun perin Helsingin Sanomissa 9.6.2024.