Siirry sisältöön

Työnantaja, osaatko tukea oppimisvaikeuksia kokevaa työntekijää?

Työntekijän hyvinvointi ja tehokkuus paranee, kun hän saa oikeanlaista tukea oppimisvaikeuksiinsa. Työnantajilla on monenlaisia mahdollisuuksia tuen tarjoamiseen. Tule kuulemaan aiheesta lisää maksuttomaan verkkokoulutukseen!

Suomalaisista työikäisistä noin joka viides kokee itsellään olevan oppimisen esteitä. Esimerkiksi luki- tai matematiikan vaikeus voi heijastua työelämään monella tapaa, ja siksi on tärkeää, että ne huomioidaan ja työntekijää tuetaan. Näin voidaan edesauttaa työntekijän suoriutumista ja psyykkistä hyvinvointia sekä lisätä tuottavuutta.

Mielenterveyden keskusliiton hankekoordinaattori Tarja Tikkanen korostaa työntekijän vahvuuksien huomioimista. Jos työntekijällä on haasteita esimerkiksi kirjoittamisen kanssa, ei hän välttämättä ole kokouksen sihteerinä parhaimmillaan.

− Työntekijän vahvuudet voivat olla sen sijaan suullisessa ilmaisussa, jolloin hän voi olla esimerkiksi erinomainen puheenjohtaja, Tikkanen sanoo.

Työnantajan ja työntekijän välinen vuorovaikutus on Tikkasen mukaan merkittävässä roolissa työntekijän hyvinvoinnin ja työssä pärjäämisen kannalta. Työnantajilta edellytetään tahtoa järjestää resursseja työntekijän tukemiseen ja kommunikoida näistä mahdollisuuksista selkeästi.

− Hyvä ja arvostava kohtaaminen helpottaa asiasta rehellisesti kertomista, mikä puolestaan lisää työnantajien ymmärrystä ja mahdollisuuksia tukea työntekijää.

Myös mielenterveysongelmien taustalla voi olla oppimisen haasteita.

− Esimerkiksi masennus voi vaikeuttaa keskittymistä tai muistamista. Paniikki- tai ahdistuneisuushäiriö puolestaan voi vaatia hetkiä, jolloin työntekijän täytyy saada olla yksin, mikä kannattaa ottaa huomioon työtehtäviä suunnitellessa. Myös sosiaaliset suhteet voivat olla haastavia. Lisäksi univaikeudet liittyvät monesti mielenterveyden ongelmiin, ja jos nukkuu huonosti, se vaikuttaa heti myös työkykyyn, Tikkanen sanoo.

Tervetuloa Oppimisen haasteiden huomioiminen työelämässä -verkkokoulutukseen 18.4. Kouluttajina psykologitutkijat Kirsi Dorsman ja Minna Parkkila Kuntoutussäätiöstä sekä kouluttaja ja hankekoordinaattori Tarja Tikkanen (YTM, sosiaalityöntekijä, AMO, ESH) Mielenterveyden keskusliitosta.

‍Ajankohta: 18.4. klo 9.30–11
Paikka: Microsoft Teams

Tapahtuma on maksuton.

Ilmoittaudu mukaan tästä!