Uusi opas nuorten kohtaamisen tueksi

Mielenterveyden keskusliiton tuottama Mitä mielessä? -opas tarjoaa tietoa siitä, miten erilaisia nuoren mieltä kuormittavia tilanteita ja tunteita voi tunnistaa ja miten nuorta voi auttaa niiden käsittelyssä. Teemoiksi on valittu yleisiä nuorten mieltä kuormittavia asioita. Oppaassa käsitellään yksinäisyyttä, ahdistusta, sosiaalisten tilanteiden pelkoa, suorittamista ja uupumusta, oppimisen haasteita ja taloushuolia.
– Myös ammattilaisen voi olla välillä vaikea löytää oikeita sanoja nuoren kanssa. Oppaan avulla kannustamme ottamaan nuoren kanssa rohkeasti esille asioita, joita aikuisena on voinut havaita, kertoo opasta tuottanut asiantuntija ja hankekoordinaattori Tarja Tikkanen.
Opas tarjoaa konkreettisia vinkkejä vuorovaikutustilanteisiin ja asioiden puheeksi ottamiseen kaikille nuorten kanssa toimiville ja työskenteleville aikuisille – opettajille, vanhemmille, valmentajille ja esihenkilöille.
– Tuomme oppaassa esiin esimerkiksi sen, miten tärkeää on huomioida ajankäyttö kohtaamisessa nuoren kanssa. Nuo voivat olla merkittäviä hetkiä, jotka jättävät pysyvän jäljen nuoren elämään, Tikkanen sanoo.
Opas on ladattavissa maksutta Mielenterveyden keskusliiton sivuilta.
Oppaan ovat tuottaneet Mielenterveyden keskusliiton asiantuntija Tarja Tikkanen ja viestinnän asiantuntija Emma Nikka osana Mielihyvin duunissa -hanketta, joka kasvattaa työnantajien, oppilaitosten ja työterveyshuollon osaamista nuorten työntekijöiden mielenterveyden ja työkyvyn tukemisessa erilaisin menetelmin. Sosiaali- ja terveysministeriö on rahoittanut tätä hanketta Euroopan unionin elpymis- ja palautumistukivälineestä (RRF) osana Suomen Kestävän kasvun ohjelmaa. Kestävän kasvun ohjelman rahoitus tulee EU:n kertaluonteisesta elpymisvälineestä (Next Generation EU).