Siirry sisältöön

Vinkkaa nuorelle työntekijällesi Zekki-verkkotesti

Teksti: Nuoret pohtivat paljon omaa jaksamistaan. Zekki.fi antaa kättä pidempää näihin pohdintoihin.
Zekki.fi-kysely on hyvä puheeksioton väline nuorten kanssa, sanoo asiantuntija. Uusi esittelyvideo avaa, mistä digipalvelussa on kyse.

− Suosittelen Zekkiä kaikille esimiehille, joilla on nuoria työntekijöitä. Nuoret pohtivat paljon omaa jaksamistaan. Zekki.fi antaa kättä pidempää näihin pohdintoihin, sanoo Diakonia-ammattikorkeakoulun erityisasiantuntija Reija Paananen, joka on yksi Zekki-digipalvelun kehittäjistä.

Zekki.fi on nuorille ja nuorille aikuisille suunnattu verkkotesti. Kun täyttää kyselyn, parissa minuutissa saa selville, mitä voimavaroja omassa elämässä on ja mitkä osa-alueet elämässä taas kaipaavat vahvistusta. Testi auttaa pohtimaan myös omia toiveita ja tulevaisuutta.

− Nuorten voi olla vaikea hahmottaa elämäntilannettaan kokonaisuutena tai tunnistaa omia vahvuuksiaan ja voimavarojaan, mutta Zekki tulee tässä hätiin.

Paananen rohkaisee esimiehiä käyttämään Zekkiä myös puheeksioton välineenä nuorten kanssa.

− Jos huomaa esimerkiksi, että nuorella on jollain tapaa vaikeaa, mutta asiasta on vaikea alkaa puhua, Zekki-testi antaa konkreettisia teemoja, joista voi aloittaa keskustelun.

Testitulos antaa tietoa myös omaan tilanteeseensa sopivista avoimista tukipalveluista ja lisätiedon lähteistä. Zekki.fi ohjaa esimerkiksi eri järjestöjen palveluihin.

Hyvä elämä koostuu monesta eri osa-alueesta

Nuorten hyvinvointia tutkinut Paananen on huomannut, että hyvinvointi voi olla nuorelle ihmiselle vaikea asia hahmottaa, koska käsite on niin laaja. Zekin avulla eri osa-alueet tulevat kuitenkin hyvin näkyviin.

− Testin kautta voi saada sen oivalluksen, että hyvän elämän kokemus rakentuu monesta eri hyvinvoinnin osa-alueesta.

Paananen muistuttaa, että meistä jokaisen olisi tärkeää aina välillä pysähtyä pohtimaan, mistä hyvä elämä itselle koostuu: mitkä asiat antavat itselle voimaa arjessa ja elämässä?

− Kun tunnistaa omat voimavaransa, siitä voi olla apua, kun tulee vastoinkäymisiä, ja niitähän meille kaikille välillä tulee.

Katso Zekki-esittelyvideo: